NIEUWS SPECIAL VAN SJANKARA 2013

INTRO

Het gamma van Sjankara wordt uitgebreid met een wereldprimeur: de Japanse ceder, een nieuwe, in België gedistilleerde olie. Verder besteden zij aandacht aan het rozenhout en de alternatieven…

Helaas zijn er ook weer heel wat prijsveranderingen.

NIEUW: Etherische Olie JAPANSE CEDER (Wereldprimeur)

Dit is een wereldprimeur!! Deze etherische olie wordt in België gedistilleerd uit het hout van de Cryptomeria japonica var. Cristata.

De Japanse Ceder is een unieke etherische olie: deze bevat 12 à 13% “ent-kaurene”.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze stof krachtiger werkt dan “petasin”. Deze laatste stof komt vooral voor in het groot hoefblad (Petasites officinalis), een plant die in de fytotherapie vooral gebruikt wordt als pijnstiller, onder andere in de behandeling van migraine, maar ook bij spier- en gewrichtspijnen.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat deze etherische olie een uitstekende werking heeft als antibacteriële stof tegen de Propionibacterium acnes. Japanse Ceder is zeer interessant in de verzorging van acne en andere huidproblemen.

De teelt van de boom is bio gecertificeerd, de productie van de etherische olie nog niet.

Etherische olie ROZENHOUT ‘CITES’ en alternatieven

Sinds het Rozenhout onder de Cites-conventie (over de internationale handel in bedreigde soorten) valt is deze etherische olie vrijwel uit de markt verdwenen. Als enige in de Benelux is Sjankara erin geslaagd Cites gecertificeerde rozenhoutolie op de kop te tikken. Deze olie blijft verkrijgbaar, maar helaas aan een sterk verhoogde prijs (zie prijsveranderingen).

Rozenhout is een uitmuntende olie als stimulans voor de immuniteit en in de verzorging van de luchtwegen en huidproblemen. Doordat dit een zeer zachte olie is, is deze bijzonder geschikt voor baby’s en kleine kinderen. Op psychisch vlak is deze etherische olie rustgevend en kalmerend.

Rozenhout geeft optimisme en zelfvertrouwen en bestrijdt negatieve gedachten.

De etherische olie van Rosalina (Melaleuca ericifolia) is het alternatief bij uitstek voor rozenhout als stimulans voor de immuniteit en om luchtwegenproblemen bij baby’s en kleine kinderen te verzorgen. In de huidverzorging is naast rosalina ook de palmarosa (Cymbopogon martinii var. Motia) een uitstekend alternatief. Beide alternatieven zijn goed, maar halen toch niet de werkingskracht van het rozenhout.

Etherische olie MANUKA

De vraag naar Manuka-olie stijgt, maar de productie ervan niet. Logisch gevolg: de prijs ervan stijgt.

Voor de nieuwe prijs: zie prijsveranderingen.

Manuka komt uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor. Er bestaan twee types: de ‘East-Cape’ en de ‘West-Cape’-Manuka. Sjankara werkt uitsluitend met de East-Cape-olie: deze bevat de belangrijke stof leptospermon, de andere niet.

Onderzoek heeft aangetoond dat de East-Cape Manuka uitstekende antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen heeft. Manuka blijkt zelfs efficiënt te zijn tegen de meeste types resistente (ziekenhuis-) bacteriën.

Manuka, bij de Maori bekend als ‘kahikatoa’ wordt door de tohunga, de traditionele ‘dokters’ gebruikt als een ‘panacee’, een middel dat zowat alle klachten kan genezen.

Manuka is een van de krachtigste oliën om het immuunsysteem te stimuleren. Manuka wordt o.a. gebruikt bij huidproblemen. Deze olie heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met deze van Tea Tree, maar werkt heel wat krachtiger. Op psychisch vlak is Manuka rustgevend, vermindert stressgevoeligheid en werkt angststillend.

Etherische olie BOURBON en ROZENGERANIUM

Geregeld vraagt men naar ‘Rozengeranium’ afkomstig van de ‘Pelargoniu roseum’. Deze naam is net zoals P. graveolens en P. odorantissimum zijn verouderde, foutieve benamingen voor Pelargonium x asperum. De ‘x’ wijst op een kruising: alle commerciële geraniumoliën zijn een kruising tussen waarschijnlijk de P. capitatum en de P. radens.

Het voorvoegsel ‘Rozen’ dankt het aan de roosachtige geur, die ontstaat uit een combinatie van de stoffen citronellol, geraniol en cis- en trans-roos-oxide. De ‘rozengeranium’ wordt ook nog gekenmerkt door een muntachtige ondertoon (menthon en isomenthon).

Beide geraniums van Sjankara, zowel het type ‘African’ als het type ‘Bourbon’ voldoen aan dit profiel en kunnen dus ook ‘rozengeranium’ genoemd worden. Het type ‘Bourbon’ heeft deze roosachtige geur het sterkst.

De werking van beide types is gelijkaardig, het type ‘Bourbon’ is de krachtigste en deze is het meest verfijnd qua geur.

Etherische olie PALO SANTO

Deze Amazone-boom draagt maar een 3-tal maanden per jaar blad. Voor de rest van het jaar ziet hij er dood uit. Het nog levende hout is nauwelijks aromatisch. Pas na het afsterven wordt de etherische olie gevormd.