WAAROM MASSEREN ?

Waarom Masseren?

Eigenlijk masseren wij vaak onbewust: het is een reflex om even over een pijnlijke plek te wrijven.

Je kan tientallen redenen verzinnen om te masseren. Om je partner te verwennen; om iemand extra aandacht te geven; om de stress weg te masseren; als relaxatie na een drukke dag; om de bloedsomloop te verbeteren; als verjongingskuur; om genezing te bevorderen...

Massage is ontspannend, voor lichaam en geest, maar ook stimulerend, bij energiegebrek of vermoeidheid bijvoorbeeld. Stramme spieren, stijve gewrichten worden weer soepel. Voor het sporten zorgt massage ervoor dat de spieren goed doorbloed en opgewarmd zijn, zodat blessures vermeden worden. Nadien kan massage krampen bestrijden en afvalstoffen, melkzuur en dergelijke sneller laten verdwijnen. Ook de inwendige organen worden gestimuleerd: een buikmassage kan de spijsvertering stimuleren, alsook de lever en de nieren, zodat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.

Dat geuren de geest en de emoties beïnvloeden is algemeen bekend. De gevolgen van stress, nerveusheid, neerslachtigheid, energiegebrek... kan je met enkele eenvoudige handgrepen, in combinatie met etherische oliën, verbeteren.

Aromatherapeutische Massage

Deze vorm van massage vergt geen speciale technieken, ze bestaat op zich niet: elke vorm van massage waarin etherische oliën gebruikt worden, kunnen we zo benoemen. Zelfs de meest eenvoudige intuïtieve massage.

Twee elementen zijn zeer belangrijk: de bekwaamheid van de masseur en de kwaliteit van de massage-olie.

Een deel van onze huid, het 'stratum corneum', werkt als een barrière, die 'gevaarlijke' lichaamsvreemde stoffen tegenhoudt. Alle etherische oliën dringen hier doorheen. Zij worden door onze huid, door ons lichaam ervaren als 'lichaamseigen' stoffen. Zo kunnen zij doordringen tot in de bloedbaan en zowat alle organen beïnvloeden.

Etherische oliën zijn krachtige stoffen: je hebt er maar weinig van nodig opdat zij zouden werken. Daarom, als je zelf massage-olie gaat maken (zie onderaan), respecteer de aangegeven dosering