Hooggevoeligheid - EMPATIE

images (2)

Ze worden ‘empaten’ genoemd; mensen die gevoelig zijn voor (andermans) energie en een zeer sterke intuïtie hebben. Hun leven wordt daardoor eigenlijk constant beïnvloed door de gevoelens, wensen en gedachten van andere mensen. En dat is niet aan te leren, je ‘bent’ het of niet. Uiteraard heeft dat heel mooie kanten, maar het is ook lang niet altijd makkelijk. Klinkt herkenbaar? Dan zal je dit vast ook herkennen:

1.      

2.     Empaten wéten gewoon dingen, zonder precies te weten waar het vandaan komt. En dat gaat veel verder dan intuïtie of buikgevoel, al wordt het zo vaak wel omschreven. Hoe beter de empaat in haar vel zit: hoe sterker dit weten is.

3.     Als je in openbare plaatsen bent kan dat overweldigend zijn. Winkelcentra, supermarkten of stadions waar veel mensen zijn kunnen je van slag brengen: het is gewoon te veel energie bij elkaar.

4.     Emoties van anderen voelen als die van jezelf. En dit is echt een groot ding voor empaten. Sterker: je voelt het ook als iemand slecht over je denkt, zelfs als daar een grote afstand tussen zit.

5.     Geweld of wreedheid vind je ondraaglijk. En hoe beter je bent afgestemd op hoe je in elkaar steekt, hoe erger dat wordt. Totdat je uiteindelijk stopt met tv kijken en het lezen van kranten.

6.     Je weet wanneer iemand liegt. Als een vriend of een geliefde je iets vertelt en liegt  weet je dat het gelogen is. (hoewel veel empaten daar niet op focussen op dit omdat een liegende geliefde pijnlijk is).

E   Een empaat weet wanneer iemand zégt dat het goed gaat, en wanneer het ook zo ís.

7.     Je neemt lichamelijke klachten over van anderen. Een empaat zal bijna altijd de aandoeningen van een ander overnemen. (verkoudheid, ooginfecties, pijn) in het bijzonder van mensen van wie ze houden. Maar ook indien de empaat therapeutisch werkt : dan voelt hij de pijn van de klant (patient). Een soort sympathie-pijn als het ware.

8.     Spijsverteringsstoornissen en lage rugklachten : De solar plexus chakra zit in het centrum van de buik en staat bekend als de basis van alle emoties. Empaten voelen daar de inkomende emotie van een ander, die het gebied kunnen verzwakken. En dat kan uiteindelijk leiden tot maagzweren of lage rugklachten.

9.     Je bent altijd op zoek naar de underdog. Mensen die lijden, worden gepest of die verdrietig zijn: jij weet ze te vinden (en zij jou)

10.  Anderen delen hun problemen met je. Als je niet oppast wordt je een soort dumpplaats voor ieders problemen en kwesties, jij luistert toch wel.

11.  Je bent constant moe. Empaten hebben vaak weinig energie, omdat ze die laten wegnemen  door anderen. Ze beschermen zich niet daartegen. De diagnose ME (chronisch vermoeidheidssyndroom) valt dan ook vaker dan anders bij deze mensen.

12.  Je bent verslavingsgevoelig. Alcohol, drugs, seks: het helpt je om andermans emoties te blokkeren en jezelf te beschermen.  Zo denk je toch.

13.  Je hebt helende krachten. Tenminste, als je openstaat voor dat soort zaken. Empaten hebben een sterke neiging naar alternatieve geneeswijzen en holisme.

14.  Je bent creatief. Zingen, dansen, acteren, tekenen of schrijven: een empaat heeft een levendige fantasie én talent voor creatieve beroepen.

15.  Liefde voor de natuur en dieren: Buiten in de natuur zijn is een must voor empaten en huisdieren zijn een essentieel onderdeel van hun leven.

16.  Je moet af en toe alleen zijn: Een empaat wordt onrustig als ze niet de tijd voor zichzelf krijgt. Dit is ook zo bij empatische kinderen overigens.

17.  Je verveelt je snel. Als je niet wordt gestimuleerd in je werk ben je snel afgeleid en ga je bijvoorbeeld zitten tekenen.

18.  Je kan geen dingen doen die je niet leuk vindt: dat voelt alsof je liegt. Het nadeel is wel dat mensen daardoor kunnen denken dat je lui bent.

19.  Je streeft naar de waarheid: voor jou is de waarheid een groot goed, liegen is geen optie.

20.  Je bent altijd op zoek naar antwoorden. Onbeantwoorde vragen zijn je een doorn in het oog, dus gaan empaten zelf op zoek naar antwoorden op (leven)vragen.

21.  Je houdt van avontuur. Vrijheid en reizen: empaten zijn vrije geesten.

22.  Je haat rommel. Een opgeruimde omgeving laat je energie beter stromen, onder troep voel je je gebukt gaan.

23.  Je dagdroomt graag. Je wordt gewoon zielsgelukkig van uren in het niets staren.

Routine of regels vind je vreselijk. En dat geldt voor alles dat je vrijheid wegneemt: voor jou voelt dat alsof je wordt vergiftigd

Je beschermt je (of je geliefden) met vooral seleniet+kunziet en zwarte toermalijn + fluoriet + git en hypersteen en barnsteen samen.Neem er als het kan ook zonnesteen bij (tegen stemmingswisselingen en burn-out) Zeker ook aventurijn groen om menselijke vampiers (energievreters) weg te houden.